úterý 5. prosince 2017

Kastrace - jediný lék na množení koček

Co je to množení koček? 
Množením rozumíme jakýkoli odchov koťat, který je pouze za účelem výdělku (množení koček bez PP) nebo ze sobeckosti ("Chceme si užít koťátka") či z nezodpovědnosti (nekastrovaná venkovní kočka).

Proč je množení špatné? 
Pokud se bavíme o množení koček za účelem vydělat peníze, tak v tomto případě jsou kočky často chovány ve špatných podmínkách, koťatům není poskytována dostatečná péče (krmení, veterinární péče, socializace), "chovný pár" většinou není testován na přenosné a genetické nemoci. Koťata často končí v domácnostech, kde se o ně nejsou schopni postarat, na ulici nebo v útulku. Dohledat chovatele je prakticky nemožné.

Další případ je množení u běžných majitelů koček, kteří tvrdí, že kočka musí mít koťata z x různých důvodů. Nebo chtějí, aby si děti užily koťátek atd. Tady se většinou majitelé snaží najít koťátkům nový domov, ovšem většinou prostě kotě dají prvnímu, kdo si o ně řekne. O osud kotěte se dál nezajímají, ani o to, kolik koťat mají jejich "milované" koťátka.


 Flíčka jsme našli podvyživeného se zánětem v oku a strašným svrabem v uších. Veterinář nám řekl, že to bylo za pět minut dvanáct, sama by venku nepřežila...

Poslední případ množení jsou volně pohybující se domácí, polodivoké kočky většinou na vesnicích. Tady se o osud koťat nikdo nestará. Proto, zpravidla na podzim, se útulky plní koťaty, které jsou nemocné, prochladlé a podvyživené. Nebo když je kočka vrhne někde na dosah člověka jsou často utopená, udušená v pytlích nebo jinak "humánně" zlikvidována.

Z koťat, kterým se podaří dosáhnout dospělosti, se znovu stávají "továrny" na další koťata a tak to jde do nekonečna. Řeknete si...co je špatného na koťatech? No na nich ani chlup, spíše na jejich osudu, který vetšinou končí bez pomoci člověka nešťastně. A to je hlavní důvod, proč je množení koček špatně.


Dobře, ale co s tím?


Jak zabránit, aby umírala koťata na nemoci, pod koly aut, opuštěná, hladová...? Nejde zachránit všechny, útulky už tak praskají ve švech, běžný smrtelník může dát domov jednomu, dvěma, třem takovým koťátkům, ale co zbytek? Jediný způsob, jak tohle vyřešit, je tomu předcházet.  Nechte vykastrovat svou kočku nebo kocourka. I vy můžete pomoct vyřešit tento problém. Finančně se kastrace pohybuje od 500 Kč. To do svého domácího mazlíčka může investovat každý a doslova tím zachráníte desítky životů. Doporučuji podívat se na stránku https://kastruj.cz/

Já nechávám vykastrovat i domácí kočky, které nechodí ven, abych zabránila nežádoucímu mrouskání, které kočky stresuje a vysiluje. Opakované mrouskání může způsobit kočce vážné zdravotní problémy.

 Zde přikládám na ukázku pár letáků a informací ke kastraci.





Žádné komentáře:

Okomentovat

TOP měsíce

Seznamování koček

Máte doma kočku a chcete jí pořídit kamaráda? Bojíte se seznamování? Nevíte jak nejlépe postupovat? Každý, kdo už doma kočku má a chce si po...